torsdag, oktober 15, 2009

Kaffe, kage og Wien

Jeg skal til Wien. Jeg har ikke været der før. Jeg har ikke tænkt på Wien som rejsemål før.

Når jeg hidtil har haft en hastigt forbipasserende tanke om Wien, har jeg tænkt opera, finkultur af værste skuffe, historietimer, der kedede mig til døde. Og så er den tanke ikke blevet længere.

Men det er jo helt misforstået. Hvordan har jeg kunnet fortrænge de kolde facts? Wien er jo konditorkunstens hovedstad! Der er jo en grund til, at det, som kaldes Danish i udlandet, herhjemme kaldes wienerbrød! Der er jo en grund til, at finkulturen - kedsommelig eller ej - blomstrede i Wien: kunstnere, forfattere og intellektuelle havde et fantastisk miljø, at møde hinanden i; steder, hvor de kunne "hænge ud" og udveksle ideer; steder, hvor de kunne nyde deres gode kaffe OG forsøde tilværelsen og stimulere ideerne med kager. Masser af kager! Selvfølgelig!

Wien er jo det oplagte rejsemål for mig, og det er bare rent held, at jeg er "tvunget" afsted i arbejdsmæssig sammenhæng. Og nu er jeg gået i gang med at forberede mig.

Dels har jeg anskaffet en fantastisk bog: Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Cafés of Vienna, Budapest, and Prague af amerikaneren Rick Rodgers. Bogen udmærker sig ved ikke kun at være fyldt med skønne, klassiske opskrifter, men ved også at fortælle historierne bag de skønne kager. Det er jo lige noget for mig! Den er hermed VARMT anbefalet!
Og dels er jeg begyndt at bage. Studieturen, som jeg skal med på som en slags rejseleder, bliver forsynet med et par optaktsarrangementer, og jeg frister med et af dem - og der skal selvfølgelig smagsprøver til. Jeg har lavet forarbejdet til en Spanische Windtorte, som jeg har skrevet om tidligere, og i dag har jeg bagt Vanille Kipferln; det er sådan en, der er på billedet øverst. Åbenbart julesmåkagEN i Østrig. De svarer vist nogenlunde til vannillekranse. Altså bortset fra formen. Og navnet.
Jeg håber at få tid til lidt mere bageri inden arrangementet løber af stabelen: fx. en gugelhupf med birkes og måske Sachertorter i portionsstørrelser...

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Kære Lise.
God tur til Wien.
Jeg har ikke selv været i Wien, men i mange andre dele af Østrig og fået lækre kager af mange slags. Også om sommeren har jeg fået kipflen. Så det er ikke kun en julesmåkage.
I øvrigt tak for dit dejlige kage foredrag i Grædstrup. Alle var begejstrede!
Mange hilsner
Pia Skovmose Jensen, Grædstrup