mandag, september 29, 2008

Kage til Mikkelsdag

Mikkelsdag er en lidt overset dag i kirkeåret. Dagen falder den 29. september - det er i dag! - og er opkaldt efter Sankt Mikael (dansk: Mikkel) og han var en af fire ærkeengle. Mikael var den største og stærkeste, og han ses ofte afbildet i panser og plade og bevæbnet med et stort sværd.

Mikael var den ærkeengel, der kæmpede mod den faldne engel Lucifer - altså den senere Satan. De to tumlede ned fra himlen mens de sloges, og de landede i en brombærbusk. Den besejrede Lucifer blev så vred, at han tissede på busken - og derfor skal man altså ikke spise brombær efter Mikkelsdag; de er sure og vandede. (Folk, der ikke ved bedre, tror, at det er nattefrosten, de ødelægger bærrene, men det er det altså ikke!)

Mikkelsdag er endnu en af de kirkelige højtider, der har bevaret nogle hedenske træk i sig: tradtionen foreskriver, at man på Mikkelsdag drikker mjød og spiser kommenskringler. Jeg er ikke helt klar over hvorfor kommenskringlerne kommer ind i billedet, men mjøddet er en tradition, der rækker helt tilbage til vikingerne. De var vilde med den stærke Mikael, som nok kunne være forbillede for både en historisk og en nutidig viking, og de ville naturligvis fejre hans dag med det bedste de vidste: kostbar og dejlig mjød brygget på honning fra vilde bier.



Visse steder i landet har man spist / spiser man en såkaldt Mikmus-kage på Mikkelsdag. Jeg har ikke kunne finde nogen historie bag den kage - som vist er ret brødagtig.

Jeg fik trang til at opfinde en rigtig kage/dessert til Mikkelsdag, og den endte med at blive sådan: En dejlig, satanisk mørk chokoladekage med endnu mørkere chokoladeganache ovenpå, pyntet med hvide englevinger og med brombærcoulis og flødeskum til.
  • Selve kagen er lavet efter opskriften på Auroras Gode Chokoladekage. (Jeg lavede en stor portion af en hel pakke smør. Dvs. 250 g smør, 5 æg, 7½ dl sukker, 5 dl mel, 10 spsk kakao, 2½ spsk vanillesukker.)
  • Ganachen ovenpå er lavet af 1,5 dl fløde (lidt mere ville ikke gøre noget) + 400 g. mørk chokolade.
  • Brombærcoulis lavede jeg af ca. 200 g gode brombær (hjemmeplukkede - i god tid før Mikkelsdag!), som jeg gav et opkog, passerede gennem en sigte og smagte til med sukker. Det præcise forhold kan ikke angives, for der er stor variation dels af brombærs surhedsgrad og dels af hvor sød man selv ønsker smagen. Prøv dig frem!
  • Englevingerne lavede jeg i fri hånd. Jeg smeltede noget hvid chokolade i hjørnet af en almindelig frysepose: bandt posen til og lagde den ned i vand, der har kogt og er kølet en anelse af. Jeg "æltede" chokoladen for at sikre mig, at der ikke var nogen klumper tilbage, og klippede et lille hjørne af posen, så jeg kunne sprøjte direkte på kagen. (Man kan jo liiige øve sig på et stykke staniol først, så man får formerne "ind i hånden"...